De documentaire Food, Inc. werpt een schokkend licht op hoe ons voedsel tegenwoordig wordt geproduceerd. Hoewel de documentaire zich richt op de Amerikaanse voedselindustrie, is de boodschap helaas ook relevant voor Nederland. De voedselindustrie hier is machtig, voert intensieve lobbycampagnes en heeft invloed op het beleid, inclusief de aanbevelingen van de Gezondheidsraad (het Voedingscentrum). Zelfs daar is volledige onafhankelijkheid twijfelachtig.
De producten die je in de supermarkt ziet, worden vaak gepresenteerd alsof ze nog op dezelfde manier geproduceerd worden als 50 tot 100 jaar geleden. In werkelijkheid zijn de processen door regelgeving en schaalvergroting zo veranderd dat er nauwelijks nog sprake is van een natuurlijk proces. Alles in de voedselproductie moet worden gecontroleerd, zelfs de natuur.
Toch spelen fabrikanten nog steeds in op ons nostalgische beeld van vroeger – een beeld dat helaas niet meer de realiteit weerspiegelt.
In Amerika is de hele voedselketen in handen van slechts een paar grote bedrijven. In Europa is dit proces van centralisatie nog niet volledig voltooid, maar we zijn wel op weg. Hoewel de productie van grondstoffen nog enigszins gedecentraliseerd is, hebben grote bedrijven zoals Unilever, Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg’s, Mars, Associated British Foods en Mondelez de controle over vrijwel alles wat je in de supermarkt koopt.
Massa betekent lagere kosten, maar dat is eigenlijk het enige voordeel. Over de nadelen van massaproductie wordt nauwelijks gesproken, maar deze documentaire onthult hoe voeding als industrie ons en de planeet ernstig schaadt.
Door nieuwe productiesystemen zijn de opbrengsten van voedsel enorm toegenomen, maar tegen welke prijs? De producenten zijn de enige die hier werkelijk van profiteren, niet de boeren en zeker niet de consument.
In de supermarkt bestaat slechts 16% van de producten uit verse, onbewerkte of licht bewerkte voedingsmiddelen. Dit betekent dat meer dan 70% van wat je in de schappen ziet, zwaar bewerkt is en onderdeel uitmaakt van het probleem: het vergiftigen van jouw lichaam en de planeet.
De manier waarop de voedselproductie is ingericht, maakt ongezond eten goedkoop. Het bestaat uit eenvoudige, goedkope grondstoffen zoals vet en suiker. Hoewel deze ingrediënten je een vol gevoel geven, dragen ze niet bij aan een gezonde leefstijl.
Je denkt misschien dat je voor ongezond eten minder betaalt, maar vergis je niet. Voor bewerkte producten zoals frisdrank (suikerwater met smaakstof) of chips (gebakken aardappel met zout) betaal je nog steeds een aanzienlijk bedrag. Het verschil zit hem in de lage prijs van de basisgrondstoffen.
Gezond eten kan duur lijken, maar wat je echt betaalt, is gezondheid. De kosten van ongezond eten komen pas later – voor je lichaam en voor de planeet.
De documentaire Food, Inc. laat duidelijk zien hoe ziek de voedselindustrie is en hoe het jou ziek kan maken. Het is tijd om bewustere keuzes te maken. De volgende keer dat je boodschappen doet, kies dan voor onbewerkt en vers voedsel. Je lichaam zal je op de lange termijn dankbaar zijn.
Ben je klaar met ongezond eten en wil je een nieuwe start maken? Probeer dan onze suikerdetox. Hiermee geef je je lichaam de kans om te herstellen en opnieuw in balans te komen.
Als je niet zeker weet hoe je vers voedsel in je dieet kunt opnemen of hulp nodig hebt bij het bereiden van gezonde maaltijden, neem dan contact met ons op. Wij bieden persoonlijk advies en begeleiding om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.
Of probeer eens de fruit havermout mix, deze bestaat uit zo min mogelijk bewerkte ingredienten, zoals noten, zaden en vruchten. Je vindt ze hier.
