Logo Van Der Sluis Voeding

Van der sluis voeding

Wat is het Beste Vet om mee te Bakken?

Bak & Braad-producten zijn alom bekend als vloeibare vetten die worden gepromoot als de gezondste en meest geschikte optie om mee te bakken. Maar hoe waar is dit eigenlijk?

 

De Ingrediënten van Bak & Braad

Laten we eens kijken naar de ingrediënten van een standaard Bak & Braad-product:

  • Plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem, volledig geharde koolzaad)

  • Zout (1,1%)

  • Droge MELKBESTANDDELEN

  • Emulgator (SOJALECITHINE)

  • Smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, natriuminosinaat)

  • Natuurlijke aroma's

  • Vitamine A en D

 

De Kwestie van Smaakmakers

Het eerste dat opvalt zijn de smaakmakers zoals droge melkbestanddelen, smaakversterkers en natuurlijke aroma's. Deze ingrediënten zijn toegevoegd om het product lekkerder te maken, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs goed voor je gezondheid. Gelukkig is er een natuurlijk alternatief: roomboter, waarvan het belangrijkste ingrediënt 100% melk is en alle smaak levert die je nodig hebt.

 

Het Zoutgehalte

Een ander punt van zorg is het toegevoegde zout. Deze verborgen zouten zorgen ervoor dat je veel meer zout binnenkrijgt dan je denkt. Het is altijd beter om producten te kiezen met zo min mogelijk toegevoegd zout. Door zelf zout toe te voegen heb je meer controle over de hoeveelheid die je consumeert.

 

Plantaardige Oliën

Het merendeel van de Bak & Braad-producten bestaat uit plantaardige oliën. Deze oliën zijn echter gefilterd van al hun goede eigenschappen. Het rookpunt van een olie is van cruciaal belang bij het bakken. Dit is het punt waarop de goede vetten ongezond worden door verbranding. Rijstolie is een aanbevolen keuze, omdat deze een hoog rookpunt heeft (255°C) en dus stabiel blijft tijdens het bakproces.

 

Conclusie

Als je gezond wilt bakken, kies dan voor rijstolie. Voeg indien gewenst een kleine hoeveelheid ongezouten roomboter of olijfolie toe voor extra smaak. Proef en voeg zout toe naar smaak aan het einde van het bakproces. Denk er ook aan dat voor andere doeleinden verschillende oliën en vetten nodig zijn. Raadpleeg onze andere artikelen voor meer informatie over welke producten het best geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld die over sinaasappelsap.